
Tequila Vs Mezcal? What’s the difference
Το mezcal κάνει άλματα στην παγκόσμια αγορά την τελευταία δεκαετία και παρόλο που αποτελεί βάση για πολλά signature cocktails δημιουργεί ακόμη σύγχυση στον τελικό καταναλωτή . Τι το ξεχωρίζει από την αγαπημένη tequila ; Mezcal & Tequila παράγονται και τα δύο από αγαύη . Άρα ποια είναι η διαφορά τους ;
Η πιο απλή και ξεκάθαρη τοποθέτηση που μπορεί να γίνει είναι ότι όλες οι tequilas είναι mezcal όμως το αντίθετο δεν ισχύει . Το mezcal είναι η γενική κατηγορία αποσταγμάτων από αγαύη ενώ η tequila ένα υποσύνολό της . Αυτό συμβαίνει γιατί η tequila παράγεται μόνο από ένα είδος καλλιεργημένου φυτού αγαύης , το Blue Weber Agave. Αντίθετα το mezcal μπορεί να παρασκευαστεί από οποιαδήποτε μεταξύ των 40 ποικιλιών αγαύης είτε είναι καλλιεργημένη είτε άγρια .
Μια βασική ακόμη διαφορά τους είναι πως τα αποστάγματα που φέρουν ετικέτα “mescal” & “tequila” παράγονται σε διαφορετικές περιοχές του Mexico. Πάνω από το 90% των mezcal παράγονται στην περιοχή του Oaxaca ενώ η περιοχή του Jalisco φιλοξενεί την συντριπτική πλειοψηφία παραγωγών tequila.
Φανερές είναι οι διαφορές στο γευστικό προφίλ των δύο αποσταγμάτων γεγονός που προκύπτει από τον τρόπο τον οποίο αποστάζονται , ο οποίος είναι πολύ ενδιαφέρον και στις δύο περιπτώσεις . Οι mescaleros συλλέγουν την καρδιά της αγαύης , η οποία ονομάζεται piña, και την ψήνουν σε ξυλόφουρνους ή σε λάκκους (hornos) που έχουν επενδυθεί με ξύλα μέσα στο έδαφος. Έπειτα αποστάζουν δύο φορές σε δοχεία από χαλκό ή πηλό . Η τεχνική αυτή προσδίδει στο τελικό προϊόν καπνικά χαρακτηριστικά και ένα ρουστίκ αποτέλεσμα . Η απόσταξη της tequila διαφέρει αφού οι παραγωγοί που είναι ευρέως γνωστοί ως “jimadors” μαγειρεύουν την καρδιά της αγαύης στον ατμό , και έπειτα χρησιμοποιούν μικρούς παραδοσιακούς χάλκινους αποστακτήρες για την απόσταξη . Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπλε αγαύη μπορεί να χρειαστεί 10 χρόνια ή και περισσότερα για να ωριμάσει και να είναι έτοιμη για συγκομιδή . Γευστικά η tequila ξεχωρίζει για την καθαρή και εκλεπτυσμένη φύση της και η υπομονή που απαιτείται για την δημιουργία της την κάνει να ξεχωρίζει .
Μπορούν να παλαιωθούν ;
Και τα δύο αποστάγματα έχουν την δυναμική να ωριμάσουν σε βαρέλια αλλά είναι μια διαδικασία που πιο συχνά συναντάται στην tequila . Σε κάθε περίπτωση οι ονομασίες ελέγχονται από το Consejo Regulador del Tequila (CRT).
Είθισται το mescal να καταναλώνεται χωρίς παλαίωση όμως τα τελευταία χρόνια ένα συναρπαστικό κεφάλαιο ανοίγει αφού δημιουργούνται παλαιωμένες εκφράσεις σε βαρέλια βελανιδιάς φέρνοντας στα ράφια μας reposado και añejo mezcal.
Η tequila ταξινομείται σε 4 τύπους :
- Blanco – Λευκή, μη παλαιωμένη
- Reposado – Παλαιωμένη σε δρύινα ή χαλύβδινα βαρέλια για 2-12 μήνες.
- Añejo – Παλαιωμένη σε δρύινα ή χαλύβδινα βαρέλια για 1-3 χρόνια.
- Extra Añejo – Παλαιωμένη σε δρύινα ή χαλύβδινα βαρέλια για τουλαχιστον 3 χρόνια.
Το Joven είναι ένα mix από tequila blanco και κάποια παλαιωμένη ενώ όταν συναντάται σε ετικέτα από mezcal πρόκειται για blanco.
Ποιο να προτιμήσετε ;
Φυσικά και τα δύο.
Παρόλο που η tequila είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή του Mexico το mezcal είναι αυτό που θεωρείται εθνικό ποτό.
Το καθένα φέρει αξιοσημείωτο πλούτο και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η κάθε γευσιγνωσία αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία .
Αποστάγματα γεμάτα πολυπλοκότητα και διαφορετικές συνθήκες παραγωγής αξίζουν να αφιερώσετε χρόνο για να τα ανακαλύψετε .
Θα χρειαστείτε πάγο , χαμηλό ποτήρι και κυρίως την αγαπημένη σας παρέα.
*Extra tip : Αν είσαι και εσύ fan του negroni , αντικατάστησε το gin με mezcal και θα μας θυμηθείς !
Δείτε τα προϊόντα :
Leave a reply